HTML

Utolsó kommentek

  • Xinaf: @antirandom: Bár tudnám, hogy miről beszélsz... javaslat: a kevesebb néha több. (2016.05.12. 19:13) Keresztény felekezetek
  • antirandom: Nyilvános kérdés a magyarországi vallási gyülekezetekhez: terroristák vagytok, akik az V Mózes 7/2, 22, és 2 Mózes 23/20-33 (és Talmud Taanith 10 a. lap és Baba kamma 93 b. lap) szerinti zsidó fajir... (2016.02.27. 09:19) Keresztény felekezetek
  • mezeinewsee: Hát igen. Nem véletlenül a kedvenc imádságom: "Uram, irgalmazz!" (2015.02.01. 18:49) Irgalmasság
  • Xinaf: @Katolikusok Csoportja: Megtisztelő, köszönöm! (2014.12.31. 06:23) Szentségek - Általánosságban
  • Katolikusok Csoportja: Érthető, szemléleletes, egy szóval frappáns! Mint az egész blog! Köszönjük! Megosztjuk! Isten áldása Veled! (2014.12.28. 23:20) Szentségek - Általánosságban
  • Utolsó 20

Több dolog is van, ami idegesít jelenleg a társadalomban. Ezek egyike, ami bár nem a legnagyobb baj, de talán a legaktuálisabb, a karácsony értékének durva megtaposása.

Mit értek ez alatt?

Oké, tegye fel a kezét, aki októberben nem látott az üzletekben egyáltalán karácsonyi dekorációt... de szerintem, aki figyelmesen járkált, már októberben is kiszúrhatta. És persze miről szól mindez?

VÁSÁROLJ! VÁSÁROLJ! VÁSÁROLJ!


A karácsonyra azt szokták mondani, a szeretet ünnepe. A keresztények pedig azt, hogy Krisztus születése. Személyes véleményem szerint, ez a kettő összefügg.

Na, és itt jön a szomorú rész:
Már hetek óta teljes a stressz! Még sehogy sem állok az ajándékokkal, és mindjárt karácsony! Hol az a "kib@szott" játék, amiért sírt a gyerek? Na, végre, itt még kapható! Basszus, ez ilyen drága? Hogy rohadjon meg az Orbán-Gyurcsány-Mesterházi-Vona-Schiffer-Bajnai (szabadon lehet választani) ott ahol van! Miatta ennyire drága minden! Na, végre a pénztárnál... mi? Otthonyhagytam a kártyámat... félre tudná tenni? Jah, hogy nem! Rohanás, tárca felmarkol, szia drágám, bocsi, rohanok, vissza, huh, még megvan, fizet, basszus, az asszonynak még nem vettem meg azt a szart, és anyáékkal mi lesz, és ott a tesóm retardált fiúja, de utálom azt a köcsögöt, de venni kéne neki is valami francot...
Na, végre itthon, jaj, kisfiam, nekem rohadtul nincs most erre időm, húzzál játszani, mivan drágám, nem, nem érek rá, dolgoznom is kell, a számlák nem várnak, jah, hogy jön át anyád, még ez is! Jaj, de elegem van mindenből, miért nincs még rend, hát mindent nekem kell csinálnom ebben a rohadt lakásban!

Jó, nyilván túlzó a példa...
Vagy nem? 
Az biztos, hogy a karácsony sok esetben, ha hagyjuk, elveszíti mind Krisztusi, mind a szeretethez kötődő szerepét. Pedig milyen szép is, ha egy szerető, családi légkörben megajándékozzák egymást az emberek... 

Egy nagyon találó kép erről:

Karácsonyi vásárlás.jpgJó, persze önmagában nem rossz az sem, ha vásárlunk, és az sem, ha igyekszünk mindent a legjobban csinálni. A gond az, ha az ünnep pont ünnepiességét veszti el, és kötelességgé, külsőséggé silányul.

Egyébként ugyanezt követik el Szent Miklós püspökkel is. Szegény myrai püspök a legkeményebb aszkéták közé tartozott, napjában egyetlen egyszer étkezett, vagyonát a szegények közt szétosztotta. Hitte volna-e vajon, hogy egyszer egy vásárlásra ösztönző erő lesz? 

És ha már itt tartunk, megosztom veletek karácsonyi fekete listámat:

1. A télapó/mikulás hozza karácsonykor az ajándékot.
Kérlek, neeeeeeeee... ne amerikanizálódjunk már! A mi kultúrkörünkben ennek semmi helyes, ráadásul még csak nem is igaz. Szent Miklós püspöknek annyi köze van a karácsonyhoz, hogy az Úr születését feltétezhetően ünnepelte.
2. A Jézuska hozza az ajándékokat.
A Jézuskázástól alapvetően falnak megyek, de nem keresztényeknél elnézem. Keresztényeknél viszont... felejtsük el! Jézus nem hoz ajándékokat egy fa alá. Maximum olyan értelemben, hogy megadta neked a szeretetet, és a szüleid megajándékoznak ezért. 

Nem hosszú, tudom. De nem is ez a cél. A cél a karácsony helyes értelmezése lenne!

Testvér, te akár hiszel az Úrban, akár nem, ha a karácsonyi dolgok, mint vásárlás, rendrakás, karácsonyfa díszítés, sütés, ajándékozás, (és pár családnál) templomba menetel mozgatórugója a szeretet, akkor jó úton jársz. Nyilván, nem az a cél, hogy karácsonykor szeresd az embereket, egyébként nem kell, mint ahogy a Neoton megénekelte... ahogy a nőnap sem arról szól, hogy egy nap tiszteled a nőket, és a Valentin nap lényege sem az, hogy egy nap kedves vagy a pároddal.
Ez egy lehetőség rá, hogy kiemelten törődj valakivel, valakikkel.

Viszont, ha egy merő stressz neked a karácsony, a vásárlással, sütéssel, meg a többi szarsággal, akkor inkább ne csináld. Komolyan. Most sem arról beszélek, hogy ne ajándékozzuk meg egymást, de tényleg szép lehet egy ajándék, amit a másikhoz vágunk, hogy kipipáljuk a listán, és végre túl legyünk rajta?

Együtt élünk, nagy társadalomban is, de a család szintjén kis mikrótársadalmakban is. Szükségünk van rá, hogy tudatosan is örömet akarjunk okozni a másiknak. Miért ne tegyük ezt Krisztus születésének emlékére, aki a világnak adta a legnagyobb ajándékot: a megváltást? De akkor már tegyük Krisztus lelkületével, átkozódás, utálkozás, és lehetőleg veszekedés nélkül.

Előre is mindenkinek áldott karácsonyt!

Címkék: ünnep öröm elmélkedés

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kyrie.blog.hu/api/trackback/id/tr375680812

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása