HTML

Utolsó kommentek

  • Xinaf: @antirandom: Bár tudnám, hogy miről beszélsz... javaslat: a kevesebb néha több. (2016.05.12. 19:13) Keresztény felekezetek
  • antirandom: Nyilvános kérdés a magyarországi vallási gyülekezetekhez: terroristák vagytok, akik az V Mózes 7/2, 22, és 2 Mózes 23/20-33 (és Talmud Taanith 10 a. lap és Baba kamma 93 b. lap) szerinti zsidó fajir... (2016.02.27. 09:19) Keresztény felekezetek
  • mezeinewsee: Hát igen. Nem véletlenül a kedvenc imádságom: "Uram, irgalmazz!" (2015.02.01. 18:49) Irgalmasság
  • Xinaf: @Katolikusok Csoportja: Megtisztelő, köszönöm! (2014.12.31. 06:23) Szentségek - Általánosságban
  • Katolikusok Csoportja: Érthető, szemléleletes, egy szóval frappáns! Mint az egész blog! Köszönjük! Megosztjuk! Isten áldása Veled! (2014.12.28. 23:20) Szentségek - Általánosságban
  • Utolsó 20

Nemrégiben eljutottam egy evangélikus Istentiszteletre. Ezzel bevégeztem az egyik magamra kirótt küldetésem, azaz voltam az összes nagyobb történelmi keresztény egyház liturgiáján. Azaz, görög és római rítus szerinti katolikus, református, evangélikus, és ortodox.

Nos, természetesen egy élményből nem lehet messzemenő következtetést levonni. Egészen másmilyen élmény két római katolikus mise. Görögkatolikuson voltam a legtöbbet, és két szertatás között fényév távolság lehetséges.

Általánosan elmondható, hogy bár a lényeg Isten, a szertartás "színvonala" nagyrészt az azt végző személyén múlik. Ha a pap, vagy lelkész őszintén hisz, komolyan veszi a saját vallásosságát, és még van némi tehetsége is az igehirdetéshez, akkor az egy pozitív élmény lesz, ha elmész rá. A hívők nagy része szeretni fogja, egy kis része pedig kritizálni, akik nem értenek egyet az irányvonalával. Ez mondhatni teljesen ökumenikus, azaz tényleg minden keresztény felekezetnél megtalálható.

Aztán nem lényegtelen a kántor hangja és énektudása sem. Egyes szertartásoknál még az sem baj, ha orgonálni is tud.

És végül, fontos, hogy milyen az adott egyházközség. Mármint, konkrétan a közösség. Mert ahol azt látjuk, hogy a tagok mosolyognak egymásra, majd amint az egyik két lépést tesz, a közösség már beszéli is ki, az riasztó lehet.

Megfigyelésem szerint ez a három földi szempont (pap, kántor, közösség) adja meg egy egyházközség földi értékét. Persze én is tudom, hogy a szentség érvényes akkor is, ha az adott egyházi személy a tökét vakargatva szolgáltatja ki, mégis, a lelki életemmel együtt, én ugye ember is vagyok. Tehát fontos nekem, hogy a templomban, a szertartás alatt, és a szertartáson kívül a templomhoz tartozó közösségben is jól érezzem magam. 

Van egy olyan nézet, miszerint ökumenikus törekvéseknek csak a katolikusok és az ortodoxok között van értelme. Én ezzel, mint görögkatolikus nem értek egyet.
Szerintem ameddig az alapkiinduló pontunk, hogy egy Istenben hiszünk, addig a közös ima nem árthat. Persze a hagyományainkat és tanításainkat meg kell őriznünk. 
Láttam nagyon lelkes és karizmatikus evangélikus és református lelkészt is. Erős és méltóságos ortodox papot. Tiszteletreméltó katolikus papot. Magával ragadó görögkatolikus papot. Miért lenne értéktelenebb egyik kereszténysége, mint a másiké?

Mindamellett, hogy pl. sosem járulnék Úrvacsorához, és ha velem jön el protestáns testvér liturgiára, nem engedném áldozni. Az ortodoxok iránti tiszteletből pedig nem járulnék szentséghez ortodox templomba. De bármely keresztény felekezetűvel szívesen imádkozom pl. a Miatyánkot.

ökomenikus.JPG
Egy református, egy görögkatolikus, egy evangélikus és egy római katolikus püspök.

Címkék: érdekesség vallások szertartás

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kyrie.blog.hu/api/trackback/id/tr425497280

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Morviniuszka 2013.09.08. 08:09:48

Érdekes lehetett. Az Evangélikus és a Református egyház miben különbözik?

Xinaf · http://publikal.blog.hu/ 2013.09.10. 22:41:40

Pusztán a szertartás alapján az evangélikus Istentisztelet sokkal jobban hasonlít a római katolikus szertartásra (Luther végül is felszentelt pap volt).
A református egyház Úrvacsorája csak jelképezi az Úr testét és vérét, az evangélikusok szerint az Úrvacsora a magukhoz vétel pillanatában Krisztus teste és vére, az előtt nem.
A katolikus egyház tagjai egyiknél sem járulhatnak Úrvacsorához, továbbra sem.
Illetve a református egyház ismeri az "eleve elrendeltetés" tanítását, ha jól tudom, ezt az evangélikus egyház nem tanítja.

Hirtelenjében ennyit tudok róla biztosan.

Carlota 2013.09.11. 21:34:25

@Morviniuszka: @Xinaf: Tulajdonképpen talán ezek is a legfontosabb különbségek, Xinaf nagyon szépen összefoglalta. :)

antirandom 2016.02.27. 09:19:31

Nyilvános kérdés a magyarországi vallási gyülekezetekhez: terroristák vagytok, akik az V Mózes 7/2, 22, és 2 Mózes 23/20-33 (és Talmud Taanith 10 a. lap és Baba kamma 93 b. lap) szerinti zsidó fajirtáshoz vegyi fegyverként alkalmazott ivóvíz szennyezéssel és konyhasó helyett kálisóval "sózással" magyarirtásban a védekezés-ismertető bibliaszövegek meghamisításának tűrésével is bűnsegédkeznek?

Amióta 1950-ben Nobel-díjat kaptak kutatók, akik az állatkísérleteik és emberkísérleteik során, a konkrét hatásméréseikkel százszázalékosan bebizonyították azt, hogy életrövidítő és ivartalanító is, vagyis fajirtó hatású, ha étkezésnél a konyhasót hiányosan, s a káliumot túladagolva pótolják, egyes bibliatársaságok elkezdték a biblia fordításaikban a (tiszta) konyhasóval sózás alapvető fontosságára a figyelmet felhívó Ézsaiás 30/24-et az eredetivel ellenkező értelműre változtatni, hogy a nem kóser érkezésűek a tiszta konyhasóval jól sózott étel helyett konyhasómentes "tisztát" és a "sóskás"-t stb. egyenek (ők és az állataik). Lásd:
www.tejfalussy.com/regiweboldalak/www.aquanet.fw.hu/szoveg/BIBLIAHAMISITAS.htm.

Például egy református pap, Csoma Zoltán nyírkátai lelkész, nemrég is hálálkodott Istennek, Jehovának, egy debreceni istentiszteleten, az egész gyülekezetet is erre biztatva, a 2 Mózes 23/20-33-ban leírt, általa felolvasott, fenti étkezési diszkrimináción alapuló, aljas, területrablási módszerért.

Ezzel párhozamosan Magyarországon, a kormányok, "Só Stop, Nemzeti Sócsökkentési Program, Menzareform"-ként akadályozzák a szükséges mértékű konyhasópótlást és felbiztatnak a mérgező káliumtúladagolásra. Azt, a Máté és Márk evangéliumában szereplő figyelem felhívást, hogy kerülni kell a rosszízű (vagyis kálisó tartalmú) sóval sózást azzal hatástalanították, hogy a konyhasó helyett sózásra ajánlott kálisóhoz fűszereket kevernek, amelyek elfedik a mérgező kálisó rossz ízét. Lásd a VIVEGA, BONSALT, Bonosalt és az egyéb "nátriumszegény sók", összetételét az interneten, továbbá lásd a Zsigó Róbert minisztériumi szak-államtitkárhoz, a magyar irtásra alkalmazott kálisóval sózás ügyében intézett, a sózási csalást leleplező közérdekű bejelentésemet: www.tejfalussy.com/wp-
content/uploads/2016/02/zsigoroberthezkozerdekubejelentes160223a.pdf!

Érdeklődöm, hogy van-e olyan egyházi csoportosulás, amelyik hajlandó segíteni felvilágosítani a magyarokat a népirtásról és a helyes védekezésről, ahelyett, hogy agyonhallgatná és "szembeprédikálná" az eredetileg helyes bibliai szabályokat és a tudományos hatásmérési bizonyítékokat is.

A „bibliai módszerrel” folytatott fajirtás konkrét mérési stb. bizonyítékait és az áldozatai védekezési lehetőségeit lásd a www.tejfalussy.com honlapom Tanítás, Videók, Email-könyvek, MEHNAM és „régi honlapok” rovataiban.

Budapest, 2016. február 27.

A magyarok közérdekű jogos védelemként (BTK), a bűnüldöző szervek helyett is végzett megbízás nélküli kárelhárítási ügyvitel (PTK) keretében, valamennyi magyar önvédelemre felbiztatásához, változatlan szöveggel mindenhol terjesztéshez, felelősséggel közzéteszi: (nemes Sydo) Tejfalussy András Béla Ferenc (1-420415-0215, an.: Bartha Edit) okl. vill. mérnök, méréstudományi szakértő, magyar.nemzetbiztonsagi.pjt@gmail.com, +36 20 218 1408, www.tejfalussy.com

(Azonosító: fajirtovallasigyulekezetek160227)

Xinaf · http://publikal.blog.hu/ 2016.05.12. 19:13:11

@antirandom:
Bár tudnám, hogy miről beszélsz... javaslat: a kevesebb néha több.
süti beállítások módosítása