HTML

Utolsó kommentek

  • Xinaf: @antirandom: Bár tudnám, hogy miről beszélsz... javaslat: a kevesebb néha több. (2016.05.12. 19:13) Keresztény felekezetek
  • antirandom: Nyilvános kérdés a magyarországi vallási gyülekezetekhez: terroristák vagytok, akik az V Mózes 7/2, 22, és 2 Mózes 23/20-33 (és Talmud Taanith 10 a. lap és Baba kamma 93 b. lap) szerinti zsidó fajir... (2016.02.27. 09:19) Keresztény felekezetek
  • mezeinewsee: Hát igen. Nem véletlenül a kedvenc imádságom: "Uram, irgalmazz!" (2015.02.01. 18:49) Irgalmasság
  • Xinaf: @Katolikusok Csoportja: Megtisztelő, köszönöm! (2014.12.31. 06:23) Szentségek - Általánosságban
  • Katolikusok Csoportja: Érthető, szemléleletes, egy szóval frappáns! Mint az egész blog! Köszönjük! Megosztjuk! Isten áldása Veled! (2014.12.28. 23:20) Szentségek - Általánosságban
  • Utolsó 20

Morbid gondolat jutott az eszembe a minap. 

Azon gondolkodtam, hogy ha Jézus napjainkban megjelenne, és szeretne csatlakozni egy tipikus egyházközséghez, hogy fogadnák? Oké, persze lenne, aki kedvesen és normálisan, de biztosan lenne a személye ellen sok kifogás (hiszen az még életében is volt).

A katolikus egyházban tutira nem lenne jó pont, hogy hosszú hajú férfi, aki nem értelmiségi (az ő korának értelmiségi rétege a farizeusok és az írástudók voltak, márpedig Jézus őket leginkább ostorozta...), sőt, voltaképpen melós, mégis "okoskodik". Nem pap, nem szerzetes, szóval nagyon nem kéne beleszóljon a dolgokba...
Görögkatolikusoknál még ott lenne az is, hogy nem szerzetes, és még sincs családja vagy felesége. 

Az ortodoxoknál komoly gond lenne, ugyanis Jézus Krisztus nem ortodox. Ergo nem is igazhitű. De jószándékú kereső még lehet.

Az evangélikusoknál és reformátusoknál is gond van... ugyanis Jézus bizony hitt abban, hogy a szentek közvetlenül is tudnak hatást gyakorolni a világra. Ugye Mózes és Illés konkrétan neki is megjelenik. 

Ráadásul nálunk szinte mindegyiknél komoly problémát jelenthetne, hogy Jézus nem jobboldali. Sőt, óriási szeretettel viseltetne a baloldaliak iránt. Szóval, jó eséllyel ugyanúgy lenne egy széles tömeg, ami követné, de lennének sokan, akiknek szúrná a szemét. 

Ez persze csak egy nagyon durván kisarkított görbe tükör, amit ezzel ki akartam fejezni, hogy a kisegyházak, szekták néha sajnos nagyon is jól rávilágítanak arra, hogy a történelmi egyházak tagjai néha pont a Krisztusi tanítást felejtik el. 
Ezt már magamon is észrevettem, amikor a munkahelyemen kiszúrtam, hogy az egyik kollégám a Hit Gyülekezete lapját olvassa, és konkrétan elhúztam a számat.
Nem az újság, időnként nekem furcsa színvonalának szólt ez a szájhúzás. Hanem a Hit Gyülekezetének. De ha objektíven végiggondolom, nem volt igazam. Ez az ember nekem a világon semmit sem ártott. Tényleg semmit. Ráadásul konkrétan nem csak hogy ugyanabban az Istenben hiszünk, de még Jézus Krisztusként is nevezzük meg. Akkor mi végre ez az ellenséges gondolkodás részemről?

Nos, továbbra sem kedvelem a Hit Gyülekezetét, mint egyházat, de törekedni fogok rá, hogy Krisztust keressem a más hitű emberekben is. Persze fenntartom, hogy a Katolikus Egyház a legigazabb út, de attól, hogy valaki kevésbé jó, vagy akár rossz úton jár, még  nem kell az ellenségem legyen. Ezzel Jézussal szemben is ellenséges lennék. Dicsőség néked, Uram!

Ferenc pápa buddhistával.jpgHa a Szentatyának nem derogáló nyitottnak lenni más hitek felé, és nem ellenségesnek...

Címkék: elmélkedés

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kyrie.blog.hu/api/trackback/id/tr65625554

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása