HTML

Utolsó kommentek

  • Xinaf: @antirandom: Bár tudnám, hogy miről beszélsz... javaslat: a kevesebb néha több. (2016.05.12. 19:13) Keresztény felekezetek
  • antirandom: Nyilvános kérdés a magyarországi vallási gyülekezetekhez: terroristák vagytok, akik az V Mózes 7/2, 22, és 2 Mózes 23/20-33 (és Talmud Taanith 10 a. lap és Baba kamma 93 b. lap) szerinti zsidó fajir... (2016.02.27. 09:19) Keresztény felekezetek
  • mezeinewsee: Hát igen. Nem véletlenül a kedvenc imádságom: "Uram, irgalmazz!" (2015.02.01. 18:49) Irgalmasság
  • Xinaf: @Katolikusok Csoportja: Megtisztelő, köszönöm! (2014.12.31. 06:23) Szentségek - Általánosságban
  • Katolikusok Csoportja: Érthető, szemléleletes, egy szóval frappáns! Mint az egész blog! Köszönjük! Megosztjuk! Isten áldása Veled! (2014.12.28. 23:20) Szentségek - Általánosságban
  • Utolsó 20

A minap, lelkes imádkozásaim közepette, valahogy mélyebben is belegondoltam az egyik ismert katolikus imádság, a Mennyei Király szövegébe.
Testvérek, én nem vagyok teológus, nem is végeztem ilyesmi iskolát, de ez az ima szöveg valami zseniális! Nézzük csak!

Mennyei Király, vigasztaló, igazságnak lelke
Ebben a mondatban gyönyörűen benne van a Szentháromság nagy misztikuma. "Ha eljön a Vigasztaló, akit az Atyától küldök, az Igazság Lelke, aki az Atyától származik, Ő majd tanúságot tesz rólam. Tegyetek ti is tanúságot rólam, hiszen kezdettől fogva velem voltatok." Hiszen Jézus és az Atya is egy. A Vigasztaló az Atyától származik. Jézusból származik! Egy Isten, három személy. Őt szólítjuk meg.

ki mindenütt jelen vagy és mindeneket betöltesz
Mivel Isten. Ez egyben egy hitvallás is kicsit. Elismerem, hogy mindenütt jelen van, és mindeneket betölt, tehát az egész világ, és minden élet elválaszthatatlan része. Elismerem, hogy hiszem, hogy tevékenyen jelen van az életemben!

minden jónak kútfeje, és az életnek megadója
Mert belőle származik minden, ami csak jó lehet. A szeretet, a szerelem, az öröm, a boldogság, a pillanatnyi jó érzéseink, a finom ételek, a nagy lemondásból származó logikátlan öröm... és Ő adja az életet is. Ezért sem támogatom az abortuszt, ahogy semmilyen emberölést. Ő adja az életünket, és a valódi, örök életünket is. A testünk és lelkünk életének megadója.

jöjj el és lakozzál mibennünk
Milyen nagyon merész kérés ez, nem? Lakozzál mibennünk, élj bennünk, egyesülj velünk! Te, a mérhetetlenül hatalmas, te, a mindenható, lakjál bennem, az életemben és testemben. Egyesüljön az én bűnös és hibás testem és lelkem, a te bűntelenségeddel és hibátlanságoddal. 

és tisztíts meg minket minden szennytől
Ahogy bennünk lakozol, tisztítsd meg a lakhelyed, azaz minket a szennytől. A szennytől, azaz a bűntől. Hiszen ez a mód rá, hogy megmeneküljünk a borzasztó kárhozattól. 
Mi, emberek, nagyon kreatívan tudunk bűnt elkövetni. Testünkkel, lelkünkkel, gondolatainkkal... és egyedül nem tudunk mit tenni ellene. A sátán hatalmasabb, mint én, por-ember. De ha te bennem lakozol, akkor megtisztíthatsz engem, mert az ördög hatalmas szánalmas paródiája csupán a Te Isteni erődnek, ami rám is kiterjed általad.

és üdvözítsd, Jóságos, a mi lelkeinket!
Ezért vállaltad a borzalmas kínokat, és mi is kérünk, hogy üdvözítsd a lelkünket! Jóságos a megnevezés, mert az emberi jóság már kevés lenne hozzá, hogy a rengeteg rosszat és kárt még mindig csak szeretettel fogadd.

Micsoda zseniális ima! Milyen mély gondolatok... és ezek csak az én képzetlen elmélkedéseim! 
Van abban valami, hogy ezekben az imádságokban több van, mint egyszerű, egymás után ismételt szavakban lenni szokott. 

Számomra ez nagyon felemelő volt!

Krisztus mint főpap.jpg

Címkék: elmélkedés

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kyrie.blog.hu/api/trackback/id/tr915292139

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása