HTML

Utolsó kommentek

  • Xinaf: @antirandom: Bár tudnám, hogy miről beszélsz... javaslat: a kevesebb néha több. (2016.05.12. 19:13) Keresztény felekezetek
  • antirandom: Nyilvános kérdés a magyarországi vallási gyülekezetekhez: terroristák vagytok, akik az V Mózes 7/2, 22, és 2 Mózes 23/20-33 (és Talmud Taanith 10 a. lap és Baba kamma 93 b. lap) szerinti zsidó fajir... (2016.02.27. 09:19) Keresztény felekezetek
  • mezeinewsee: Hát igen. Nem véletlenül a kedvenc imádságom: "Uram, irgalmazz!" (2015.02.01. 18:49) Irgalmasság
  • Xinaf: @Katolikusok Csoportja: Megtisztelő, köszönöm! (2014.12.31. 06:23) Szentségek - Általánosságban
  • Katolikusok Csoportja: Érthető, szemléleletes, egy szóval frappáns! Mint az egész blog! Köszönjük! Megosztjuk! Isten áldása Veled! (2014.12.28. 23:20) Szentségek - Általánosságban
  • Utolsó 20

Mindenki kedvenc gyakorikerdesek.hu oldalán jelent meg a következő kérdés: "Hogy legyek Buddhista? Mi az a Budhdizmus?"

Már a kérdés is elég érdekes amúgy. Mármint, ha már az is kérdés, mi az egyáltalán, hogy akarok a követője lenni? Képzeljük el ugyanezt keresztényben!
"Hogy legyek keresztény? Mi az a kereszténység?"
Hát nem hangzik különösen? Ráadásul, ahogy a kereszténységnek is sok-sok irányzata van, úgy a Buddhizmus sem teljesen egységes... de ilyen mélységekbe már nem mennék bele, hiszen már az is kérdés volt, mi is ez egyáltalán.

Azonban nem a kérdés miatt kezdtem írni, hanem a válaszokat olvasva tudtam, hogy ebből a gondolatmenetből bizony bejegyzés lesz:
"Nekem ez a vallás nagy erőt adott s még most is ad... :D Bár én inkább életfilozófiának tartom, nem vallásnak."
"A budhizmus nem vallás,életforma Budha tanításainak szellemében."

Na, ez a két gondolat volt az, ami miatt most gépelek.
Ahogy a buddhisták élnek, az itt Európában valóban különleges lehet, és valóban megkívánja, hogy életfilozófiát, életformát váltsanak a követői... csak éppen ez igaz MINDEN vallásra! Ha nekem nem életfilozófiám és életformám a kereszténységem, nem vagyok igazán keresztény. És ez így van az iszlámmal, a zsidókkal, a hindu vallással, és minden hittel!

Európa keresztény kontinens, és Magyarország keresztény állam, ezért a kereszténység mindennapos velejáróinak egy részét az is ismeri, aki templomot még csak kívülről látott. Mert kívülről Magyarországon mindenki látott. A kultúránk része. 
Tehát aki nem böjtöl, általában az is tud annyit a dologról, hogy "nem esznek húst", Aki nem hívő, az is tudja, hogy a karácsony Jézus születése. Sok családban divat húsvétkor és/vagy karácsonykor templomba menni, és végigunatkozni a szertartást. 
Még többen mondják magukat kereszténynek, néha még konkrét egyházat is megneveznek hozzá. Van réteg, aki rendszeresen jár templomba is. Páran még böjtölnek is.

Ha azonban Krisztus tanítása nem életfilozófiánk, és a kereszténység vasárnapi, esetleg húsvéti program, akkor ez nem más, mint egy nagy adag giccsparádé. 

Viszont aki azt írta fentebb, hogy "nem vallás, hanem életfilozófia", "nem vallás, hanem életforma", az legalább annyira tévúton jár. Ha nem vallás, akkor ez megint csak tornagyakorlat, külsőség, giccsparádé. Mint amikor valaki vegetáriánus lesz, vagy elkötelezett pártember. 

A vallás, minden vallás része, hogy ez egész életünkre kihasson, életmódunkra és gondolkodásunkra egyaránt. A kereszténység sem értékes, ha nincs benne szeretet, ha nem azon munkálkodik a keresztény, hogy minél többen üdvözüljenek, ha nem keresi Krisztust minden emberben (igen, még az általa akár joggal utált emberekben is), a kereszténysége nem sokkal értékesebb, mint ha vegetáriánus lenne. Éppen úgy, mint aki jár templomba (néha), hisz Istenben (valamennyire), de kb. itt véget is ért a kereszténysége.

Szent Pál a szeretethimnuszban Íme egy részlet belőle, ami pár sorban összefoglalja a bejegyzésem lényegét:

"Legyen bár prófétáló tehetségem, ismerjem akár az összes titkot és minden tudományt, és legyen bár olyan teljes a hitem, hogy a hegyeket áthelyezzem, ha szeretet nincs bennem, semmi vagyok.
Osszam el bár egész vagyonomat alamizsnaként, és adjam át testemet hogy dicsekedjek, ha szeretet nincs bennem, semmit sem használ nekem."

Címkék: idézet szeretet elmélkedés vallások

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kyrie.blog.hu/api/trackback/id/tr175215634

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Carlota 2013.04.11. 15:21:39

Nah, hát ez elég szorosan összefügg azzal amiről kedden beszéltünk. Számomra is nagy kedvenc a "Buddhista vagyok mert hiszek a lélekvándorlásban" című nóta, de ha egy kicsit komolyabban belekérdezel a "vallásába" az adott embernek meg sem tud szólalni. Persze nagy divat itt most ez Európában, valójában azonban arról van szó, hogy megtetszik nekik néhány dolog abból a vallásból, magukévá tudják tenni rögtön és máris Buddhisták. Arról persze ne beszéljünk, hogy ha komolyan követni próbálnák a legtöbbjük néhány hét után futva menekülne, mert annyira nem egyezik az Európai ember életmódjával a buddhista életmód. De hát ez így kényelmes megoldás :D
süti beállítások módosítása