HTML

Utolsó kommentek

  • Xinaf: @antirandom: Bár tudnám, hogy miről beszélsz... javaslat: a kevesebb néha több. (2016.05.12. 19:13) Keresztény felekezetek
  • antirandom: Nyilvános kérdés a magyarországi vallási gyülekezetekhez: terroristák vagytok, akik az V Mózes 7/2, 22, és 2 Mózes 23/20-33 (és Talmud Taanith 10 a. lap és Baba kamma 93 b. lap) szerinti zsidó fajir... (2016.02.27. 09:19) Keresztény felekezetek
  • mezeinewsee: Hát igen. Nem véletlenül a kedvenc imádságom: "Uram, irgalmazz!" (2015.02.01. 18:49) Irgalmasság
  • Xinaf: @Katolikusok Csoportja: Megtisztelő, köszönöm! (2014.12.31. 06:23) Szentségek - Általánosságban
  • Katolikusok Csoportja: Érthető, szemléleletes, egy szóval frappáns! Mint az egész blog! Köszönjük! Megosztjuk! Isten áldása Veled! (2014.12.28. 23:20) Szentségek - Általánosságban
  • Utolsó 20

Az egész szabad akaratos téma lényege szerintem a nagycsütörtök-nagypénteki események tükrében jelenik meg.

Azt próbáltam már az előző írásomban is több-kevesebb sikerrel boncolgatni, hogy az emberi szabad akarat nincs Isteni befolyásoltság alatt. Na, de mi van Jézus Krisztussal?

Ő mint valóságos ember, ugyanúgy rendelkezett a saját szabad akaratával, mint bármelyikünk. Nem véletlen próbálta megkísérteni Őt a sátán. Micsoda dicsőség lett volna neki, ha sikerül, és Isten fiát, a vele egylényegűt az oldalára állíthatja...
Mint valóságos Isten, viszont meghozott egy döntést, még az idők kezdete előtt. Tudjuk, hogy Isten időn kívül van, ezért a döntései nem megmásíthatóak. 

Jézus szabad akaratát mennyiben befolyásolta a saját Istensége? Volt vajon lehetősége nemet mondani a világ megváltására?

Személyes hitem szerint nagyon is! Az Isten szeretete, és a megváltásunk így válik tényleg felfoghatatlan nagy csodává! Emberként élve Jézus erősen bekorlátozta saját magát. Böjtölt, és megéhezett. Olyan fáradt tudott lenni, hogy nem ébredt fel egy olyan viharban, aminél a tanítványai már az életüket féltették. Amikor nagycsütörtökön a Gethsemane kertben imádkozik, vért izzad. Ez akkor következhet be (hematohidrózis), amikor "A verejték mirigyek körül hajszálerek hálózata helyezkedik el. Stressz hatására ezek az erek összehúzódnak. Amint a stressz hatás megszűnik, az erek pattanásig tágulnak. A vér bejut a verejtékmirigyekbe és a verítékkel elegy vér kicsapódik a bőrön." 
Tehát azt leszögezhetjük, hogy félt. Még imádkozik is érte, hogy ha lehet, kerülje el Őt a sorsa. 
Úgy gondolom, ha ez az egész nem a saját szabad akaratából történik, akkor önmagában nem lenne Istennel egyvalóságú, hiszen érdekesen lehetne valaki mindenható, ha saját sorsa felett sem uralkodik. De ami ennél is lényegesebb:
"Azért szeret engem az Atya, mert én odaadom az életemet, hogy aztán újra visszavegyem. Senki sem veheti el tőlem: én magamtól adom oda. Hatalmam van arra, hogy odaadjam, hatalmam van arra is, hogy ismét visszavegyem: ezt a küldetést kaptam az én Atyámtól." (Jn 10, 17-18)

Jó, persze lehet mondai, hogy belé "programozott" módon cselekedett. Az Ő nagyszersűége szerintem inkább az volt, hogy saját akaratából lemondott az emberi akaratról, az Isteni akarattal szemben.

Úgy gondolom, nekünk is ezt kéne tennünk, legalábbis törekedni rá. Tudjátok, a stoppos és az autós esete. (Aki nem érti, kérdezzen rá, akkor majd felvilágosítom.)

Címkék: idézet elmélkedés

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kyrie.blog.hu/api/trackback/id/tr75177232

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

apollinare 2013.03.29. 00:26:41

Kedves Xinaf! A talita.hu keresztény női magazin egyik szerkesztője vagyok (a háromból). Mezeinewsee ajánlásával írok Neked, és hívlak: "Civil, keresztény internetes újságírók és bloggerek fóruma". Időpontja: április 4. csütörtök, 18 óra. Helyszín: Loyola Café, Bp. VIII. ker. Horánszky u. 22.
Mi szervezzük, Rád is nagyon-nagyon számítunk, és arra is, hogy továbbítod a hírt blogoló, érdeklődő ismerőseidnek is. Kérlek, válaszolj a talita.hu@gmail.com címre!
süti beállítások módosítása