HTML

Utolsó kommentek

  • Xinaf: @antirandom: Bár tudnám, hogy miről beszélsz... javaslat: a kevesebb néha több. (2016.05.12. 19:13) Keresztény felekezetek
  • antirandom: Nyilvános kérdés a magyarországi vallási gyülekezetekhez: terroristák vagytok, akik az V Mózes 7/2, 22, és 2 Mózes 23/20-33 (és Talmud Taanith 10 a. lap és Baba kamma 93 b. lap) szerinti zsidó fajir... (2016.02.27. 09:19) Keresztény felekezetek
  • mezeinewsee: Hát igen. Nem véletlenül a kedvenc imádságom: "Uram, irgalmazz!" (2015.02.01. 18:49) Irgalmasság
  • Xinaf: @Katolikusok Csoportja: Megtisztelő, köszönöm! (2014.12.31. 06:23) Szentségek - Általánosságban
  • Katolikusok Csoportja: Érthető, szemléleletes, egy szóval frappáns! Mint az egész blog! Köszönjük! Megosztjuk! Isten áldása Veled! (2014.12.28. 23:20) Szentségek - Általánosságban
  • Utolsó 20

Rég blogoltam vallásos témában, pedig régóta terveztem.De most van rá energiám, szóval nosza!

Észrevettem egy jelenséget, ami vallásos és nem vallásos embereknél egyformán elterjedt: nagyon szeretünk csoportba verődve fikázni, kritizálni valakit.

Sokan még csak nem is értik, miért nem való ez egy keresztény emberhez? Pedig a válasz evidens: mert nem Krisztusi. 
Az ilyen közös panaszáradat valaki iránt rengeteg indulattal jár, ráadásul a beszélgetésben résztvevők, kimondva vagy kimondatlan, magukat jobbnak tekintik, mint a kritizált személyt. 

Nemrég kollégákkal beszélgetve szóba került egy srác (szintén munkatárs, de nem közvetlen). Ez a srác konkrétan a Hit Gyülekezetébe tartozik.
Ugye nem árulok el titkot azzal, hogy nem kedvelem különösebben a H Gy-t? Viszont a legkevésbé a hívőkkel van gondom. 
No, amikor szóba került ez a dolog, igencsak vad ócsárlás kezdődött. Kritika érte, mert térít, mert szilveszterkor Istentiszteletre ment, mert megszólította őket a buszon, mert mesélt a hitéről... 
Abban a morbid helyzetben találtam magam, hogy ellenállhatatlan vágyat éreztem, hogy védeni kezdjem a Hit Gyülekezetét. Erre végül nem volt szükség, sikerült lecsillapítani az indulatokat, és jött más téma. Engem mindenesetre elgondolkodtatott.

Mindig szívfájdalomként éltem meg, ha kinevetnek, vagy akár verbálisan inzultálnak a hitem miatt. Kínos, de a Hit Gyülekezete, a Jehova Tanúi, és a többi szekta valóban elkötelezett, hívő és lelkes tagjai ugyanezt kell kiállják, mint amit én a magam görögkatolikussága miatt. Sok esetben tőlünk, katolikusoktól is.

Persze nem szabad figyelmen kívül hagyni azt, hogy bizonyos dolgokat nem állhatunk meg szó nélkül. Ha valaki bunkó, nem kötelező elnézni. Ha valaki eretnekséget hirdet, nem kell szótlanul eltűrni. Ha valaki káromkodik, elvárom, hogy nagyon sebesen abbahagyja a jelenlétemben.

És persze nem kell kedvelni senkit. De abban örömöt lelni, hogy közösen fikázunk valakit? Ugyan már emberek, ennél jobbak vagyunk! Az utálat, a gyűlölködés mikor hozott valaha is jó eredményt?

Címkék: elmélkedés

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kyrie.blog.hu/api/trackback/id/tr705789146

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása