HTML

Utolsó kommentek

  • Xinaf: @antirandom: Bár tudnám, hogy miről beszélsz... javaslat: a kevesebb néha több. (2016.05.12. 19:13) Keresztény felekezetek
  • antirandom: Nyilvános kérdés a magyarországi vallási gyülekezetekhez: terroristák vagytok, akik az V Mózes 7/2, 22, és 2 Mózes 23/20-33 (és Talmud Taanith 10 a. lap és Baba kamma 93 b. lap) szerinti zsidó fajir... (2016.02.27. 09:19) Keresztény felekezetek
  • mezeinewsee: Hát igen. Nem véletlenül a kedvenc imádságom: "Uram, irgalmazz!" (2015.02.01. 18:49) Irgalmasság
  • Xinaf: @Katolikusok Csoportja: Megtisztelő, köszönöm! (2014.12.31. 06:23) Szentségek - Általánosságban
  • Katolikusok Csoportja: Érthető, szemléleletes, egy szóval frappáns! Mint az egész blog! Köszönjük! Megosztjuk! Isten áldása Veled! (2014.12.28. 23:20) Szentségek - Általánosságban
  • Utolsó 20

Amit most írok, hülyén fog elsőre hangzani, de sajnos nagyon is élő, létező probléma. Van olyan, akinek Jézus Krisztus nem elég jó önmagában. Felruházza általa nagyra tartott tulajdonságokkal, mert neki a puszta tény, hogy Ő az Isten fia, a Szentháromságban Istennel egylényegű ember, hogy megváltotta a világot, ez egyszerűen nem elég!

Mire gondolok ez alatt?

Több elméletet is hallottam már, ami Jézust akarta "még tökéletesebbé" tenni, ami ugye egy tökéletes lény esetében elég kemény dió. Felsorolok most néhányat, amik valahol nagyon szórakoztatóak, valahol elszomorítóak, valahol dühítőek. 
Leszögezném, mindegyik elméletnek ugyanaz az alapja: Istent (Jézust) emberi, emberileg felfogható, megfogható, érzékelhető tulajdonságokkal felruházva, gyakorlatilag lerángatják az Istent az emberek közé... és bár így akarják elvileg "még tökéletesebbé" tenni, de gyakorlatilag tökéletlenebbé, emberibbé tétele a valódi, tudatalatti motiváció, ugyanis ami emberileg kiváló, azt könnyebb felfogni, könnyebb megérteni, és arra is fel lehet nézni. Az Isten tökéletessége sokkal nagyobb, mint amivel mi felruházni képesek vagyunk bárkit is...

De nézzük a példákat:

"Jézus magyar/szittya/szkíta/pártus/stb. volt."
Ismerjük, nem mennék bele a részletekbe. Az alapja antiszemitizmus, de nem az intellektuális, hanem a nagyon primitív, de áltudományos köntösbe bujtatott fajtája. Egyrészt ugye így megnyugodhatunk, mert nem zsidó, másrészt ugye verhetjük a mellünket, mert voltaképpen magyar, tehát mi Jézus népe vagyunk, tehát a legjobbak.
Senkit sem akarok megbántani, de a származásunk nem érdem, hanem állapot. Ezért mi végkép semmit, de semmit sem tettünk. Jézus zsidó származásúként is tökéletes, nem kell "felmenteni" a zsidósága alól.

"Jézus 12 és 30 éves kora között eltelt időről sehol nem ír semmit a Biblia. Ez alatt az idő alatt eljutott Indiába, és nagy tanító volt ott."
Hol is kezdjem... 
Ma van egy divatja annak, hogy ami hindu, vagy buddhista, az jó, az misztikus. A szándék nemes, hogy Jézus bölcsességét azzal hangsúlyozza ki, hogy még Indiában is tanító volt... csak Jézus ennél sokkal több. Ő Isten is, nem csak ember, tehát tökéletes, tehát teljesen felesleges "igazolást" találni, hogy Ő bölcs.
Nem érzem szükségét, hogy ellenérveket gyűjtsek, elég egy gondolat: ha ez igaz lenne, vagy a Szentírásban, vagy a Szent hagyományban megjelenne.

"A kánai menyegző valójában Jézus menyegzője volt./Jézus felesége Mária Magdolna./Jézusnak volt felesége, különben nem vették volna komolyan, mint férfit."
Ez megint az emberi gondolkodás csapdája. Emberivé, felfoghatóvá, érthetővé teszi Jézus karakterét, hiszen megházasodni normális, szüzességben, nőtlenségben élni pedig nem természetes, idegen, stb. 
Az megint ki van hagyva a pakliból, hogy Jézus NEM CSAK ember. Hanem Isten is, tökéletes, önmagában teljes és egész. Emberként persze biztosan voltak testi igényei, de nem volt semmilyen szinten rabja az ösztöneinek. 

Igazából nem az a cél, hogy én ezeket az elméleteket megcáfoljam. Nem akarok senkit megbántani, de ezek az elméletek nem elég súlyosak ahhoz, hogy cáfolatra szoruljanak. Ha valaki habzó szájjal azt kiabálja, hogy 2*2 az 5, az ember egyrészt nem hiszi el neki, másrészt nem tekinti valódi vitapartnernek az elméletet állító személyt.
Inkább érdekesnek találom, hogy milyen kétségbeesetten próbáljuk emberibbé gyúrni az embernél Jézust, a valódi tökéletesség helyet felruházni valami bóvlival, ahelyett, hogy szimplán a szó egyszerűségében elfogadnánk: Ő tökéletes. 

Címkék: elmélkedés agylob

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kyrie.blog.hu/api/trackback/id/tr805233946

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása